zondag 14 mei 2023

Zincafé met Heleen Zorgdrager

Datum: 
 zondag 14 mei 2023
Tijdstip: 
 15:00  - 17:00
Locatie: 
 Kogerkerk

Al ruim een jaar woedt een hevige oorlog op het Europese continent. Dagelijks zien we de beelden van verwoesting, doden en gewonden in Oekraïne. Russen en Oekraïners bestrijden elkaar op leven en dood. Iedereen snakt naar een einde van de oorlog en vrede, maar hoe moet die tot stand worden gebracht? Staakt het vuren, onderhandelen of verdere bewapening van Oekraïne door het Westen?
Over dit dilemma spreekt Heleen Zorgdrager in het komende Zincafé Kogerkerk. Zij is behalve hoogleraar theologie in Amsterdam, al meer dan 15 jaar gasthoogleraar aan de Oekraïense Katholieke Universiteit in Lviv.
Kerk en Vrede publiceerde Pinksteren 2022 een open brief, waarin de Europese politiek werd opgeroepen te stoppen met het bewapenen van Oekraïne en het verder isoleren van Rusland om een uitzichtloze oorlog in Europa te voorkomen. Heleen Zorgdrager, die meestal op dezelfde lijn zit als Kerk en Vrede, werd gevraagd die open brief te ondertekenen, maar weigerde dat.
In een artikel in Trouw vertelde ze waarom ze dat weigerde. Zij schreef o.a. “ook ik maak me zorgen om de voortgaande bewapening. Ik realiseer me dat meer wapens meer doden zullen betekenen aan beide kanten. In Lviv, waar ik veel mensen ken, worden dagelijks jonge mensen begraven, die zijn gesneuveld. Het is verschrikkelijk. Maar het alternatief is in de ogen van Oekraïners, en van mij, nog erger: Poetin de kans geven zich te herstellen en nog vernietigender te worden en het land kapot te maken.” Toegeven, brengt in haar ogen de vrede alleen maar verder weg.

Na de inleiding van Heleen Zordrager is er gelegenheid voor vragen en gesprek, onder leiding van gastheer Jaap van Kampen.
Plaats: Kogerkerk, Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.
Aanvang 15.00 uur, kerk open 14.30 uur. Na afloop gelegenheid tot informele ontmoeting.
Toegang vrij; bij de uitgang collecte ter bestrijding van de onkosten.


 

terug