donderdag 4 januari 2024

Leesgroep rond het boek ‘Mystagogie’ van Tjeu van den Berk

Datum: 
 donderdag 4 januari 2024
Tijdstip: 
 14:30  - 16:30
Locatie: 
 Noorderkerk

Welk beeld van God hebben wij? Daar denken mensen verschillend over. Ook vroege kerkvaders dachten al na over die vraag. Daarbij is van belang het verbeeldend bewustzijn waarin een mens speelt, zich illusies vormt, droomt, en gevoelig is voor het paradoxale karakter van het leven. In onze westerse cultuur werd de verbeelding eeuwenlang aan de dichters en kunstenaars overgelaten en stond zich-iets-verbeelden gelijk aan zich-iets-inbeelden.
Vanuit de geschriften van onder meer deze vroege kerkvaders en het werk van Socrates en Jung, pleit Tjeu van den Berk voor een nieuwe religieus-spirituele manier van kijken. Een manier van kijken die in het kader staat van het persoonlijk ervaren in plaats van de dogmatische openbaringen.
Grote klassieke filosofen en kerkvaders waren gevoelig voor dit schouwend vermogen van de mens. Zij noemden hun inwijding in de symbolische werkelijkheid 'Mystagogie' en zochten op die wijze naar een omgang met het mysterie van het bestaan. Over dit altijd actuele thema willen we in deze leesgroep samen nadenken. Voor elke bijeenkomst wordt een leeswijzer gemaakt.
Tjeu van den Berk was in zijn werkzaam leven docent aan de Katholieke Theologische Universiteit van Utrecht.
Het boek is verkrijgbaar bij Bol.com. De leeskring staat onder leiding van ds. Rien Jansens en Bert Valk.

Data:  eerste donderdagmiddag van de maand, van 14.30 - 16.30 uur. 
Plaats: de Noorderkerk, Heijermansstraat 127, 1502 DJ Zaandam.
Aanmelden bij Bert Valk, tel. 06-40366883, email: bertvalk1953@gmail.com.
 

terug