Word ook Herenboer!
'Zaterdag is er uitgifte van rode sla, venkel, courgette, snijbiet en rode bieten' Aldus een berichtje op vrijdag 24 augustus. Fijn, dan weten we wat we de volgende dag als oogst kunnen ophalen op 'onze boerderij´. Want: sinds dit voorjaar zijn we lid geworden van een beginnende Herenboerderij in Assendelft. De Herenboeren zijn een landelijk concept dat al 10 jaar bestaat, maar sinds kort dus vlakbij. We zijn momenteel met 110 leden, en daar kunnen er nog 140 bij.
Het idee is simpel: we kunnen ons veel zorgen maken over het klimaat en het milieu, we kunnen demonstreren, waken, bidden en bewust consumeren. Maar het allerbeste is om zelf iets te doen! Praktisch. Zorgen dat je groente (en binnen enkele jaren ook fruit) zonder transport en verpakkingen rechtstreeks in je eigen tas terechtkomt, en dat nog biologisch ook.
De sfeer is heel goed en aanstekelijk. Er heerst een gevoel van 'samen maken we de wereld een stukje beter zo, en dat doen we op een gezellige manier' Van de 110 leden zijn er ongeveer 30 die door de weeks op het land werken, een dagdeel of een uur, net hoe het uitkomt. Daar zit ik zelf bij. Er is een oogstploeg voor de zaterdagochtend, en een uitgifteploeg die dan tussen 11 en 12 uur alles eerlijk verdeelt onder de leden. Samen hebben we een boer in dienst die alles coördineert en de vrijwilligers (de leden) aanstuurt.
Ook zijn er nog ploegen voor biodiversiteit, communicatie, financiën en noem maar op. Het is ook bijzonder dat 'onze' boerderij onderdeel is van het nieuwe landgoed Rorik, waar ook twee restaurants zitten, een camping, een wijngaard en nog andere hoopgevende
initiatieven. Het kost natuurlijk ook wat. Als je lid wordt, wordt er een inleg gevraagd van 2.500 euro (eenpersoonshuishoudens betalen de helft). Verder betaal je abonnementsgeld per week voor de lopende kosten. Volgend jaar gaan we van 0,7 naar 11 hectare oppervlakte. Dan zal
de waarde van de geleverde groente en aardappelen in de buurt komen van het abonnementsgeld, en ja, het is natuurlijk ook een kwestie waar we de meeste waarde aan hechten! De leden komen uit Beverwijk en Heemskerk, maar ook uit Uitgeest, Krommenie, Wormerveer, Assendelft, Westzaan en Zaandam. Het ophalen op zaterdag wordt meestal met andere leden in de buurt afgesproken, zodat je er zelf niet elke week heen hoeft en toch je groente ontvangt.
Wat ik tot dusverre zelf merk is dat we creatiever zijn gaan koken. Je krijgt iets, bijvoorbeeld veel courgette en snijbiet, en daar ga je dan iets van maken. Soep, koekjes, een ovengerecht, noem maar op. Er is een speciale app groep met recepten, zo inspireren we
elkaar.
Wordt de wereld hier beter van? Zeker! Kunnen we hier zelf iets aan doen? JA!
Kijk op herenboeren.rorik.nl voor een kennismakingsdag of mail naar rorik@herenboeren.nl
U kunt ook een keertje met me meegaan om alles te bekijken.
Tot ziens bij Rorik!
Kok Klever
Het idee is simpel: we kunnen ons veel zorgen maken over het klimaat en het milieu, we kunnen demonstreren, waken, bidden en bewust consumeren. Maar het allerbeste is om zelf iets te doen! Praktisch. Zorgen dat je groente (en binnen enkele jaren ook fruit) zonder transport en verpakkingen rechtstreeks in je eigen tas terechtkomt, en dat nog biologisch ook.
De sfeer is heel goed en aanstekelijk. Er heerst een gevoel van 'samen maken we de wereld een stukje beter zo, en dat doen we op een gezellige manier' Van de 110 leden zijn er ongeveer 30 die door de weeks op het land werken, een dagdeel of een uur, net hoe het uitkomt. Daar zit ik zelf bij. Er is een oogstploeg voor de zaterdagochtend, en een uitgifteploeg die dan tussen 11 en 12 uur alles eerlijk verdeelt onder de leden. Samen hebben we een boer in dienst die alles coördineert en de vrijwilligers (de leden) aanstuurt.
Ook zijn er nog ploegen voor biodiversiteit, communicatie, financiën en noem maar op. Het is ook bijzonder dat 'onze' boerderij onderdeel is van het nieuwe landgoed Rorik, waar ook twee restaurants zitten, een camping, een wijngaard en nog andere hoopgevende
initiatieven. Het kost natuurlijk ook wat. Als je lid wordt, wordt er een inleg gevraagd van 2.500 euro (eenpersoonshuishoudens betalen de helft). Verder betaal je abonnementsgeld per week voor de lopende kosten. Volgend jaar gaan we van 0,7 naar 11 hectare oppervlakte. Dan zal
de waarde van de geleverde groente en aardappelen in de buurt komen van het abonnementsgeld, en ja, het is natuurlijk ook een kwestie waar we de meeste waarde aan hechten! De leden komen uit Beverwijk en Heemskerk, maar ook uit Uitgeest, Krommenie, Wormerveer, Assendelft, Westzaan en Zaandam. Het ophalen op zaterdag wordt meestal met andere leden in de buurt afgesproken, zodat je er zelf niet elke week heen hoeft en toch je groente ontvangt.
Wat ik tot dusverre zelf merk is dat we creatiever zijn gaan koken. Je krijgt iets, bijvoorbeeld veel courgette en snijbiet, en daar ga je dan iets van maken. Soep, koekjes, een ovengerecht, noem maar op. Er is een speciale app groep met recepten, zo inspireren we
elkaar.
Wordt de wereld hier beter van? Zeker! Kunnen we hier zelf iets aan doen? JA!
Kijk op herenboeren.rorik.nl voor een kennismakingsdag of mail naar rorik@herenboeren.nl
U kunt ook een keertje met me meegaan om alles te bekijken.
Tot ziens bij Rorik!
Kok Klever
terug